Startsidan

Studieguide

Kontaktpersoner

LNB-forum


Logosmappen

Trosfrågan

Sök i Folkbibeln

Länkar

 

Nordisk kulturfond

 

Evangelium enligt Markus

Författare och tid

Markus, som också kallades Johannes, var son till en viss Maria, som ägde ett hus i Jerusalem där de kristna brukade samlas (Apg 12:12). När aposteln Petrus kallar Markus "min 'Son'" (1 Petr 5:13), kan detta knappast betyda annat än att Markus blev omvänd genom Petrus undervisning.

Den äldsta uppgiften om Markusevangeliet lämnas av Papias (omkring år 130 e. Kr.): "När Markus blev Petrus tolk skrev han noga upp allt det han kom ihåg av Kristi ord och gärningar, dock inte i ordningsföljd" ("tolk" betyder här inte översättare i strikt mening, utan förmedlare av Petrus undervisning och predikan). Traditionen anger även, att Markus varit på resor med aposteln Petrus och stått honom nära. Evangeliet är troligen skrivet i Rom mellan åren 60 och 70, möjligen efter Petri död år 64.

Indelning

1:1-1:13 Förberedelsetiden
1:14-9:50 Verksamhet i Galileen
10-13 Vandringen till Jerusalem och verksamheten där
14-15 Lidandeshistorien
16 Jesu uppståndelse

Några huvudpunkter

  • Medan Matteus skriver för judar, är det tydligt, att Markus skriver sitt evangelium med tanke på hedningar. Han har för hedningkristna läsare (närmast för de som bodde i Rom) skildrat Jesu underbara liv.
  • Markus framställer sådana sidor av Jesu liv och verksamhet som inte har direkt med GT:s löften att göra. Han skildrar Jesu kraft med "gärningarnas språk". Särskilt betonar Markus Jesu underbara makt att bota sjuka. Däremot finns det lite av Jesu tal hos Markus.
  • I detta evangelium intar Jesu kamp mot onda andar en framträdande plats.
  • Markus evangelium är det kortaste av alla. Han berättar ofta kortare än de andra. T. ex. frestelsehistorien hos Markus är skildrad i en vers (1:13), medan Matteus använder elva verser (4:1-11).
  • Markus är berättaren bland evangelisterna. Evangeliet härstammar ju från Petrus, den livlige och handlingskraftige man. Berättelsens friskhet, åskådlighet och livfullhet och de många karakteristiska smådragen bevisar att det är ett ögonvittnet som berättar. Det livfulla draget i denna bok gör boken lättläst.

    Läs mer om Markus evangelium i Ingemar Furbergs artikel:

    Markusevangeliet - Kort inledning

Innehåll | Föregående avsnitt | Nästa avsnitt

Webmaster