13 januari

Ur Resekost, betraktelser för var dag i året, samlade ur Martin Luthers skrifter.


Låt oss lära känna HERREN, ja, låt oss sträva efter att lära känna honom. Hans uppgång är så viss som morgonrodnadens, och han skall komma till oss lik ett regn, lik ett vårregn som vattnar jorden. - Hos. 6:3.

Lär dig att känna Kristus och honom såsom korsfäst! Lär dig att lovsjunga honom och att alldeles uppge hoppet om dig själv och säg till honom: "Du, min Herre Jesus, är min rättfärdighet, men jag är din synd. Du har tagit på dig det, som är mitt, och givit mig det, som är ditt. Du har blivit det du inte var, och låtit mig bli det jag inte var."

Ta dig till vara, att du inte söker en sådan renhet, att du inte mera anser dig som en syndare, ja, inte vill vara det! Ty Kristus bor endast i syndare och har kommit ner från himlen, där han bodde i den rättfärdige, för att han också skulle bo i syndare.

Du skall ta vara på en sådan kärlek, då skall du få erfara hans allra ljuvligaste tröst. Ty om det skulle vara möjligt för oss att genom egen möda och plåga vinna samvetsro - varför skulle han då ha dött? Nej, endast i honom skall du finna frid, då du fullkomligt ger upp hoppet om dig själv och dina egna gärningar. Och det skall du också lära av honom, att liksom han själv har tagit dina synder på sig och gjort dem till sina, så har han också gjort sin rättfärdighet till din egen. Därför skall du också, såsom sig bör, fast tro på honom, ty den som inte tror han skall bli fördömd.


Logos-mappen